Minnehaha Creek Addition

Originally designed by Minnesota architect Carl Stravs in 1923 and located on a bluff overlooking Minnehaha Creek, this charming cottage demanded that any remodeling make creative use of the limited space on its spectacular urban site. By adding a simple gabled form with red board and batten siding to the back, Albertsson Hansen reflected the American and Swedish heritage of the two owners and evoked the attached house and barn of colonial farms.

Project Location: Minneapolis, Minnesota

Project Type: AdditionRemodelingKitchenBathroom

Project Team: Christine L. Albertsson, AIA, CID, NCARB, PartnerCorri Sandwick, AIATodd P. Hansen, AIA, CID, Partner

Photography: Peter Bastianelli-Kerze

Of Note

Original character of house preserved; character of the street improved. Addition conceived as cantilevered tower on creek side to take advantage of views on three sides. High/Low material mix: IKEA cabinets combined with custom details and wall paneling.

"Because of the careful siting and location of the windows, the house is a prism for enjoying each day of the passing seasons in the creek valley." -- owners

Recognition

  • Star Tribune AIA Everyday Solutions | April 2014
  • Southwest Journal | May 2011
  • Residential Architect | September 2010
  • Custom Home Magazine | September 2010
  • Marvin Architect Challenge Award | July 2010
  • Better Homes & Gardensc | April 2010
  • Star Tribune AIA Home of the Month Award | January 2010
  • Minneapolis/St. Paul Home | August 2009
  • Builder Magazine | March 2009
  • RAVE Award - AIA Mpls/St.Paul | January 2009
  • Country Home | May 2007