Scandinavian Simplicity

The goal for this project was to convert a dark main level with spaces that lacked purpose and clarity into a simple and utilitarian gathering place centered around a kitchen where the family of five could proudly cook, socialize, and create meaningful memories. Expanding the existing sequestered kitchen into the underutilized dining room allowed for the addition of large south-facing kitchen windows, lovingly flooding the space with natural light. With a blend of custom and IKEA cabinets and a large, walnut-topped island, the kitchen now provides ample storage and a place for the family of five to come together each day.

Project Location: Northfield, Minnesota

Project Type: AdditionRemodelingKitchenBathroomLiving Room

Project Team: Abigail Merlis, Assoc. AIAPaul Harms, Assoc. AIATodd P. Hansen, AIA, CID, Partner

Photography: Wing Ta

Of Note

  • Scandinavian roots influenced the careful selection of materials: subtle hues, soft woods, unexpected vertical tile, and the play of glass and light
  • A former laundry room was given new life as a cedar wrapped sauna

Recognition

  • ASID Award - Second Place | December 2018